Software Paradise

Switch to English Váltás angol nyelvre


Az Internet nyilvános elérésû szerverein rengeteg hasznos program található, ám ezek felkutatása, kipróbálása és szelektálása rendkívül sok idõt és energiát igényel. Ettől szeretném megkímélni Önöket az általam összegyûjtött tapasztalatok közreadásával. Elsõsorban a "Válogatott alkalmazások" c. részre hívnám fel a figyelmet, amelyben operációs rendszerek szerint csoportosítva összegyûjtöttem azokat az alkalmazásokat, amelyek a leggyakrabban elõforduló feladatok nagy részét lefedik és sok esetben a kereskedelmi termékeket is megszégyenítõ színvonalú hatékony eszközökhöz juttatnak bennünket - többnyire ingyen, vagy (a shareware termékek esetében) csekély regisztrációs díj fejében.

A válogatások mellett bizonyára hasznosnak találja majd a nevesebb programgyûjteményekhez (SimTel, Winsite) készített index lapokat, melyek segítségével könnyen megtalálhatja az önt érdeklõ témakörökben fellelhetõ programok listáját. Természetesen az index lapokon felsorolt programokat egy kattintással le is töltheti. Mivel az ATOMKI-ben jelenleg nincs elegendõ diszk kapacitás ezen gyûjtemények tárolásához, így a hozzánk legközelebb esõ ftp.iif.hu (IIF, Budapest) szerverrõl történik majd a letöltés. Egyes esetekben elõfordulhat, hogy a nálunk található indexlap és az IIF szerverének tartalma nincs szinkronban egymással. Ilyen esetekben érdemes "kézi vezérléssel" belépni az ftp://ftp.iif.hu/ címre, és megkeresni a kívánt témakörhöz tartozó alkönyvtárat. Az indexlapjaink késedelmes frissítése miatt okozott kényelmetlenségekért elõre is elnézést kérek!

E lap alján néhány népszerű programgyűjtmény címét gyűjtöttem csokorba, melynek segítségével további hasznos (itt fel nem sorolt) alkalmazásra lelhet.

A nyilvános elérésû szervereken található programok általában szabadon másolhatók és terjeszthetõk, de a használatot egyes esetekben korlátozzák, vagy feltételekhez kötik. Kérem, hogy saját érdekében olvassa el figyelmesen a kiválasztott program licensz elõírásait, mivel az esetleges jogtalan használat büntetõjogi következmenyekkel járhat! Tájékoztatásul: a public domain, freeware vagy GNU General Public Licence (GPL) kategóriába sorolt programok szabadon használhatók, míg a shareware ill. egyes demo programok használatát a programokhoz mellékelt licensz egyedi elõírásai korlátozzák.

 Válogatott alkalmazások:


On-line kalauz a Slovak Antivirus Center programgyûjteményhez:

On-line kalauz a SimTel programgyûjteményhez:

On-line kalauz az Winsite (CICA) programkönyvtárhoz:

MATHTOOLS.NET

A http://www.mathtools.net egy műszaki számításokra specializáldott portál, amely a tudományos és mérnöki igényeket igyekszik kiszolgálni. A portál ingyenesen használható, s a műszaki számításokkal foglalkozó programozók több mint 20 000 hasznos linket találhatnak, Java, Excel, MATLAB, C/C+, Fortran és más témakörökben.

További lelõhelyek: