Previous Next Table of Contents

1. A kezdet

Tehát adott egy IBM PC Server gép, amire fel akartam rakni a Linux fennt említett disztribúcióját. A gép paraméterei:

Még annyit hozzátennék, van a géphez egy IBM Fast SCSI II PCI-s kontroller amin Texas Instruments chip található, de a Linux-os drivert nem mellékelték hozzá, arra meg nem sikerült rájönnöm mivel kompatibilis. Úgyhogy IBM controller suxx. Próbáltam még Adaptec vezérlőt is benne de annak meg valami nagyon alapvető problémája volt a géppel mivel meg sem nyikkant benne. Végül maradt a jó kis Future Domain.

1.1 Első nekifutás

Akkor kezdjük. Fogkrém bootlemez készít, bebootol, aztán csodálkozás: nem megy az SCSI. Fejtörés, valami már dereng: a listán írta valaki nem megy bizonyos SCSI vezérlökkel. Irány a Red Hat honlap nézzük az errata-t. Aha, tényleg van ilyen, vannak is boot.img-k de az enyénhez egyik sem passzol. Na most mi legyen, jön a nagy ötlet készíteni kell egyet.

1.2 Bootlemez kreálás

Mivel otthon is van fogkrém, ami az IDE-s gépemre elsőre felkúszott, ferdítettem egy kernelt Future Domain támogatással és kicseréltem a boot.img-n levővel. Erről jut eszembe, hogy miket nem tud ez a Linux. A boot.img-t a loopback segítségével felmountoltam kicseréltem a kernelt és utána írtam rá floppy-ra.

1.3 Próbálkozás újra

Lemez megvan, vezérlőt felismeri, install elindul, beállítom a csomagokat felkúszik, majd amikor felrakná a lilo-t, akkor azt mondja, valami hiba történt és nem tudja feltenni. Az érdekes az, hogy sehova sem tudta rakni, mondhattam én neki MBR-t, floppy-t, Linux partíció superblock-ot. Nem lehet igaz, a cél elött egy lépéssel megint bukás a vége. Fejtörés (immár sokadszor), megvan: én marha nem tettem bootolhatóvá a particiót. Műsor előlről, de a végén megint ugyanaz a hiba.

1.4 A Megoldás

Levél a listára, hát persze, hogy segítenek. Köszönet Petri Andrásnak érte. A probléma ismert az errata tárgyalja is csak akkor nem olvastam elég figyelmesen. De mindjárt kapok egy másik tippet is hogyan orvosolható a gond. A kreált bootlemezzel nem megy, amit a RedHat-nál írnak. Akkor nézzük a másikat. Jó öreg Slackware 3.0 elő, SCSI bootlemez + rootlemez készít. Itt jegyzem meg, hogy elég csak a bootlemez mert root partíciónak úgyis a vinyót kell megadni. Immár boot ezzel, root partíció linux root=/dev/sda1, megy is minden mint a karikacsapás. Hiszen már minden fenn van a diszken csak nem tudott elindulni szegény. Kézzel /etc/lilo.conf szerkesztés azután /sbin/lilo és már készen is van. Hú hát ez jó kör volt!

1.5 Tanulság

Az volt rendesen. Kezdve az óriási szarvashibától, amit a particionálásnál követtem el. Meg az is, hogy érdemes figyelmesen olvasni a doksikat, mert lehet,hogy benne van amit keresel. Végül pedig bebizonyosodott a nagy gyártók egyedi megoldásai nem mindig vezetnek jóra, lásd egyedi SCSI vezérlő, de azért kártyacserével lehetett rajta segíteni. Végül felkúszott a Brand Name gépre is a Colgate, bár a szívás itt a inkább a SCSI vezérlő miatt volt.


Previous Next Table of Contents