Red Hat 5.0 (Hurricane) tapasztalatok

Hasonló témájú dokumentumok:

Az 1997 december elején kiadott, Hurricane fantázianévre keresztelt Red Hat Linux 5.0 disztribúció ingyenes változata ezév februárjában végre Magyarországon is megjelent, a kispénzû amatõrök, csóró egyetemisták és a magamfajta ágrólszakadt kutatók legnagyobb örömére. Az új disztribúció egyik legjelentõsebb újdonsága a minden program számára nélkülözhetetlen C könyvtár, a libc  új, immár 6-os verziójának bevezetése. Ez ugyanolyan inkompatibilitási problémákkal jár, mint annak idején a 4-es (ún. o.out-os) könyvtárról az 5-ös (ELF) verzióra való átállás. Az átmeneti idõszakban, amíg a rengeteg alkalmazás újrafordítása lezajlik, a régebbi programokkal való kompatibilitás megõrzésére ajánlatos mindkét libc veziónak (5-ös és 6-os) az installálása. Egy másik újdonság egy új particionáló programnak a megjelenése (disk druid), amely a kissé fapados fdisk alternatívájaként választható a telepítés során.

Valamelyest bõvült a disztribúcióban közreadott  alakalmazások száma is, így egy év alatt közel 100 megbájttal nõtt a disztribúció mérete! Sajnos, ettõl a növekedési ütemtõl a hibalista sem maradt el, így számos csomagot telepítés után azonnal frissíteni is kell. Csak a fönti hibalistákon ajánlott frissítések vagy javítások elvégzése után remélhetõ, hogy stabil, mûködõképes rendszert kapunk! 

Már az elõzõ kiadásoknál fölmerült, de itt is aktuális: 8 Mbyte RAM méret alatt nemigen fog sikerülni a telepítés! - bár a telepített verzió 4 Mbyte RAM-mal is mûködõképes, de azon a fránya telepítésen elõbb valahogy keresztül kell vergõdni (pl. kérünk kölcsön memóriát, vagy a telepítés idejére másik gépbe szereljük át a Winchestert)!

1. Hol szerezhetem be a telepítõkészletet?

Legegyszerûbben a CHIP Magazin 1998. márciusi (jubileumi) számának megszerzésével, vagy a 26. sz. CD mellékletet kölcsönvételével (feltéve, hogy van kitõl...). Az Elsõ Linux Magazin is közzétette a Red Hat 5.0 diszribúciót az 1998. febr. 20-án megjelent elsõ CD mellékleten. Sajnos, úgy tûnik, hogy az updates könyvtárat  lefelejtették róla, így a föntebb említett hibajavító frissítésekhez más forrásból kell beszerezni hozzá. Internet hozzáféréssel rendelkezõk az alábbi FTP helyeken kereshetik a Red Hat Linux 5.0 kiadását:
 • Red Hat, USA: ftp://ftp.redhat.com/pub/redhat/
 • ATOMKI, Debrecen: ftp://esca.atomki.hu/pub/linux/redhat/
 • KFKI, Budapest: ftp://ftp.kfki.hu/pub/linux/redhat/
 • BME, Budapest: ftp://ftp.vma.bme.hu/pub/linux/redhat/
 • JATE, Szeged: ftp://ftp.jate.u-szeged.hu/pub/linux/redhat/redhat/
 • 2. Hogyan fogjunk a Red Hat 5.0 Linux rendszer telepítéséhez?

  Azok, akik a Red Hat korábbi verzióiva (4.x) már megismerkedtek, ez az új verzió nem tartogat sok meglepetést, tehát "rutinból" dolgozva is simán felrakható. A kezdõknek viszont  szívbõl ajánlom, hogy a telepítés elkezdése elõtt gondosan tanulmányozzák át a Red Hat 5.0 Installation Manual-t, mely a telepítõ CD-n a /RedHat/doc/manual alkönytárban található.  Persze ez csak akkor megy könnyen, ha már van egy Rock-Ridge kiterjesztést (a hosszú állománynevek miatt!) kezelni tudó rendszerünk installálva. Azok számára, akik (még!) nincsenek ebben a helyzetben, a WWW-n történõ olvasást ajánlom. Az RHL manuál többek között nálunk is megtalálható a http://esca.atomki.hu/FTP/HTML/RHL-5.0/manual/ címen.

  Ha elegendõ bátorságot gyûjtöttünk, akkor vágjunk bele!

   3. Melyek az installálás elemi lépései?

  a.) Ha CD ROM-ról végezzük a telepítést, akkor a 2. pontban leírt módon elindítjuk az installálást, minden lépést az installáló program instrukciói szerint végzünk.

  b.) Ha CD ROM telepítés nem végezhetõ, akkor helyi merevlemez, vagy NFS illetve FTP elérés is választható. Az RPMS, base, images stb telepítõ könyvtárakat egy RedHat nevû könyvtárban kell elhelyezni, úgy, ahogy a CHIP CD-n is található. A telepítés elindításához egy boot floppyt kell készíteni. Az FTP elérésû telepítéshez pedig egy kiegészítõ lemezre is szükség van. A formazott floppykra DOS alatt a rawrite nevû programmal írhatjuk fel a RedHat/images nevû könyvtarban található boot.img illetve a suppl.img diskimage fájlokat. UNIX ill. Linux alatt ugyanez a dd parancs segítségével végezhetõ. Például:

      dd if=boot.img of=/dev/fd0    illetve
      dd if=supp.img of=/dev/fd0
  Az installálás során majd egy swap partíciót és legalább egy Linux partíciót is létre kell hoznunk (az installáló program meghívja számukra a Linux specifikus fdisk programot, ha a partíció választásnál az editálás funkciót választjuk, de ehelyett választhatjuk a kényelmesebb disk druid programot is).
  Ezután a felrakni kívánt csomagok válogatásának fárasztó, ám annál izgalmasabb feladata következik, majd elindíthatjuk a felrakást.

  4. Végre (mondjuk n-edik nekifutásra!) sikerült az installálás, most hogyan tovább?

  Mivel a CD-n beszerezhetõ telepítõkészlet néhány hibás modult is tartalmaz, feltétlenül érdemes áttanulmányozni az eddig felderített hibák listáját, melyet a Red Hat tart karban a beérkezett észrevételek figyelembevételével. A javított modulokat a CHIP 26. CD-n a /Linux/RedHat/updates könyvtárban találhatjuk meg, s az rpm parancs segítségével végezhetjuk a felújítást.

  5. Hol találok információt az eddig kiderített hibákról és javasolt elhárításukról?

  Elsõsorban a Red Hat által karbantartott hivatalos hibalistáról (melybõl természetesen helyi másolatot is ajánlunk). Ebbõl a hivatalos listából derül ki, hogy melyik csomagban milyen hibát találtak (eddig...), s hogy ezeknek a hibáknak mi a következménye, illetve hogyan lehet a hibákat elhárítani. Javallott tehát a hibalista gondos áttanulmányozása, hiszen ebbõl deríthetjük ki, hogy mely csomagokat kell felújítani (upgrade). Ha hálózatról nem elérhetõ, személyes használatunkat szolgáló, otthoni gépünkre telepítjük a Red Hat 5.0 Linux rendszert, akkor a biztonsággal kapcsolatos gondok nyilvánvalóan kevésbe fontosak, mint egy nagyvállalat Interneten lógó, kritikus feladatokat futtató rendszere esetén (remélem persze, hogy ezen rendszerek üzemeltetõi szakemberei nem szorulnak Homo Primitivicus tanácsaira...). Továbbá az általunk nem használt, s emiatt nem is telepített csomagok hibáival sem kell foglalkuznunk...
  A hibalista lelõhelye:
 • Red Hat, USA
 • ATOMKI, Debrecen
 • 6. Honnan szerezhetem be a javított modulokat?

  A javított modulok a CHIP Magazin 1998 márciusi CD mellékletén kívül az Internetrõl is beszerezhetõk. A hivatalos Red Hat forrás mellett az alábbi Magyarországi lelõhelyen is keresheti:
 • Red Hat, USA: ftp://ftp.redhat.com/pub/redhat/redhat-5.0/updates/
 • BME, Budapest: ftp://ftp.vma.bme.hu/pub/linux/redhat/
 • JATE, Szeged: ftp://ftp.jate.u-szeged.hu/pub/linux/redhat/redhat/redhat-5.0/updates/
 • ATOMKI, Debrecen: ftp://esca.atomki.hu/pub/linux/redhat/5.0/RedHat/updates/
 • 7. Hogyan vihetem haza floppy-n ezeket a böhöm nagy fájlokat?

  Ha Linux rendszer alatt gyûjtöttük be a felújító modulokat, akkor a tar program segítségével többkötetes archiválást végezhetünk, amit otthon a már telepített rendszer segítségével kibonthatunk. A modulok összecsomagolását így végezhetjük: Feltételeztem, hogy az aktuális könyvtárban vannak a hazaszállításra kiválogatott modulok, és hogy a /dev/fd0 (azaz az A:) nevû floppy meghajtón akarjuk lemezekre írni. Formázott, üres (vagy felülírható) floppyk kellenek hozzá (fájlrendszer készítése nem szükséges - azaz elegendõ fdformat-tal elõkészítenia lemezeket). Amikor az elsõ floppy betelt, egy üzenet jelenik meg a képernyõn, hogy tegyük be a következõ lemezt, és üssünk egy Entert.

  A kibontás is hasonlóan történik .Készítsünk egy alkönyvtárat, menjünk bele, és ott indítsuk a kibontást (az alábbi példa követéséhez root jogok kellenek):

  8. Hogyan csináljuk a modulok felújítását?

  Az rpm parancs segítségével, az -U opció és a modult tartalmazó .rpm fájl nevének megadásával: A modulok felújításának sorrendje nem teljesen közömbös, ezért gondosan olvassuk el a felújítás során kapott üzeneteket, s a sikertelen felújításokat a hiányolt modul(ok) felrakása után ismételjük meg!

  9. Mindent megcsináltam, megsem mûködik rendesen a rendszer. Mit tegyek?

  Installálás után a rendszer konfigurációja még finomhangolásra szorul! Egyáltalán nem biztos, hogy az általam járt utat érdemes követnie - beismerem, eléggé fapados módszerrel végeztem a beállításokat - de mindenképp érdemes elolvasnia az alábbi tapasztalatokat.

  10. Az fvwm2 ablakmenedzser telepítését kértem, de nem mûködik rendesen! Hiába kattintok az Xterm gombra, nem jön be a terminálablak

  Az /etc/X11/fvwm2/system.fvwm2rc konfigurációs állományban color_xterm megnevezés szerepel, de nincs ilyen nevû program! Készítsünk egy szimbolikus linket, és mûködni fog az xterm gomb.

  11. Jó, mostmár ha az Xterm gombra kattintok, bejön a terminaálablak, de nem ugrik vissza a gomb. Miért?

  Ez egy érdekes hiba, melyet csak az /etc/X11/fvwm2/fvwm2rc konfigurációs állomány módosításával tudtam eltüntetni. Az Xterm gomb a color_xterm programot indítja, ami valójában több linken keresztül az /usr/X11R6/bin/nxterm programot aktivizálja. Az FvwmButtons definicióban viszont ehhez az "xterm" azonosítót rendelték a helyes nxterm helyett, így a program beindulásakor az ablakmenedzser nem fog ráismerni, s azt hiszi, hogy az még nem indult el. Egyszerû a gyógykezelés: az Exec után álló nevet
  "nxterm"-re vagy "NXTerm"-re kell változtatni!
  *FvwmButtons(Title xterm, Icon rterm.xpm, \ 
  Action 'Exec "NXTerm" color_xterm \ 
  -ls -sb -fn 8x13 -title "Color xterm" &')

  12. Mindig 8 bites színmélységû üzemmódban indul az S3 X szerver

  8 bites színmélységû a default üzemmód, s hibajelzést kapunk, ha módosítani próbáljuk az /etc/X11/XF86Config fájlban a színmélységet.. A startx -bpp 16 indítás sem segít. Mi a megoldás? Tehát kell a "--" elválasztójel is!

  Megjegyzés: ha a nagyobb színmélységû beállítást véglegesíteni akarjuk, akkor az /etc/X11/XF86Config fájlban a Screen szekcióba írjuk be az alábbi sort:

  13. Ha 800x600-as felbontással és 8 bites színmélységgel inditom a grafikus környezetet, akkor a képernyõ "körbetekeredik", a kép bal széle a képernyõ jobb szélén jelenik meg. Az egér "nem oda lõ", mint ahová mutat. Mit csináljak?

  Az /etc/X11/XF86Config állományból ki kell törölni azokat a Modeline sorokat, amelyek nagyobb frekvenciát használnak, mint amekkorát a monitor megenged. (Valószínûleg a kártya inicializálásakor ezekbõl az egyébként teljesen fölösleges sorokból keveredik be valami helytelen paraméter).

  Például a monitorom specifikációja szerint 30 - 50 KHz a megengedett sorfrekvencia (hsync). Ebbõl következõen fölösleges és kitörlendõ minden Modeline sor, amelyik ennel magasabb sorfrekvenciát haszál. Ezek kitörlése óta a 8 bites színmélységû üzemmód is helyesen mûködik.

  14. Nem mûködik a magyar billentyûzet, hiába tettem be az .Xmodmap fájlt

  Kégl Tamás tanácsai alapján így oldottam meg:

  a. Az /etc/X11/XF86Config megfelelõ helyén ezek állnak:

           LeftAlt    Meta
           RightAlt   ModeShift
           RightCtl   Compose
           ScrollLock ModeLock
           XkbDisable
  b. A home könyvtárban létre kell hozni egy .inputrc nevû fájlt, s ebben legyenek benne:
           set meta-flag on
           set convert-meta off
           set output-meta on
  c. A home könyvtárban el kell helyezni egy alkalmas .Xmodmap állományt.

  15. Grafikus környezetben (pl. xterm ablakban) futtatva nem mûködnek a Midnight Commander vezérlõ parancsai (pl. Alt-P, Alt-Enter)

  Módosítani kell a felhasználók home könyvtárában levõ .Xdefault nevû állományt. Mellékelten megtekinthetõ az általam átszerkeztett .Xdefaults állomány, mely hályogkovács módszerrel készült, és tökéletesnek távolról sem mondható, de azért mûködik valahogy...

  16. A Midnight Commander "megtekintés" módban (F3) nem mutatja az ékezetes karaktereket

  Az Options menûben a Display bits menûpontot választva állíthatjuk be a kívánt megjelenítési módot (én az ISO-8859-1 kódolást választottam).

  17. A joe editor nem mutatja rendesen az ékezetes betûket

  Kell egy apró változtatás az /usr/lib/joe/joerc nevû állományban: az "-asis" opciót az elsõ karakterpozícióba kell helyezni (ki kell törölni az elõtte áló szóközt!).

  18. Az ImageMagick nevû program a JPEG képeket nem színhelyesen jeleníti meg, úgy néz ki, mintha a színeket "kihypózták" volna

  A fenti viselkedésnek az az oka, hogy valaki zseniális(?) meggondolásból 1,6-os gamma korrekcióval konfigurálta a programot. Ez a "feature" kikapcsolható a Miscellany menü Properties pontja alatt, s akkor rendbejön a megjelenítés.

  19. Grafikus programok fordításakor a -lX11 opció nem használható (file not found hibát kapok)

  Az ld linkelõ program mindenhol keresi a libX11.so illetve a libX11.a könyvtarakat, csak éppen ott nem, ahol vannak! Jobb megoldást nem találtam, mint az említett fájlok linkelését az /usr/lib könyvtárba. Abban ugyanis keresi, így elérhetõ, hogy meg is találja ...
    20. Néhány apró, de annál bosszantóbb hiba van az új Tcl/Tk-ban. Ezek felfedezése és az  alábbi javítási útmutató Dobos Gyula <dobosgy@elender.hu> munkája, köszönjük hogy tapasztalatait közreadta.

                                                   
  > invalid command name "tk_menuSetFocus(.menu.03.04)"
  >     while executing
  > "tk_menuSetFocus($menu)"
  >     (procedure "tk_popup" line 12)
  >     invoked from within
  > "tk_popup .menu.03.04  161 180"
  >     (command bound to event
   
   
  Ez a tcl/tk 8.0-nak a primitiv bug-ja! Mit kinlódtam, amíg rájöttem a nyitjára!
  Akinek ugyanez a hibajelenség felüti a fejét, az tegye a következõt:
                                                                       

   De ha már a Tcl 8.0 javitásánál tartunk, javítsuk ki a tclhelp programot is: Igy már tudjuk használni a tclhelp programot.
   

  21. Telepítettem a Netscape programot (Navigator vagy Communicator), és bosszantó, hogy mindig azzal a bazi nagy ablakmérettel jön be! (fvwm2 ablakmenedzser használata mellett)

  Módosítani kell  az /etc/X11/fvwm2/system.fvwm2rc állományt. Az FvwmButtons definíciós részében a netscape parancsból a geometria beállító részt (a pirossal jelzett rész fölösleges, töröljük ki):

  *FvwmButtons(Title netscape, Icon nscape.xpm, \
               Action 'Exec "Netscape" netscape -geometry 920x622+90+5 &')
   

  22. Ha az fvwm2 ablakmenedzsert használva maximalizálok egy ablakot, akkor az a teljes képernyõt kitölt, így a Taskbar eltakarja az alsó szélét. Nem lehetne ezt "intelligensebben" megoldani?

  De igen! Az /etc/X11/fvwm2/system.fvwm2rc állományban keressük meg az összes .... Maximize 100 100 végû sort (kb. 4 darab lesz belõle), és módosítsuk  Maximize 100 96-ra. Ezzel a beállítással elérjük, hogy a függõleges képméret nem a képernyõméret 100 %-a lesz, hanem csak 96 %, így alul zavartalanul elfér  a Taskbar, nem fedi az ablak alsó szélét.
   

  23. Hogy lehet azt megcsinálni, hogy bootolás után automatikusan a grafikus környezet jöjjön be?

  Az 5-ös futatási szintet (run-level) kell beállítani az /etc/inittab állományban, melyek eleje így néz ki:

  # Default runlevel. The runlevels used by RHS are:
  #   0 - halt (Do NOT set initdefault to this)
  #   1 - Single user mode
  #   2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking)
  #   3 - Full multiuser mode
  #   4 - unused
  #   5 - X11
  #   6 - reboot (Do NOT set initdefault to this)
  #
  id:3:initdefault:

  A fenti sorban 3 helyett 5-öt kell írni - de elõtte feltétlenül gyõzõdjünk meg róla, hogy az xdm helyesen van konfigurálva. Tehát mielõtt az /etc/inittab-nak nekiesnénk, root-ként adjuk ki az xdm, vagy méginkább az xdm -d parancsot. Ha az xdm helyesen van konfigurálvan akkor egy grafikus képernyõ közepén megjelenõ dialógus ablakban be tudunk jelentkezni, s utána beindul az ablakmebedzser úgy, mintha a startx paranccsal indítottuk volna be az X11 környezetet. Kilépés a Start menûben (fvwm2 esetén) vagy egyszerúen a Ctrl-Alt-Bakspace együttes lenyomásával történhet. Ha bejelentkezés után nem indul be az ablakmenedzser, akkor elõbb az /etc/X11/xdm alkönyvtárban kell kijavítani a konfigurálást.
   

  24. Hogyan vehetek fel újabb alkalmazásokat az fvwm2 ablakmenedzser Buttons paneljére?

  Módosítani kell az /etc/X11/fvwm2/system.fvwm2rc állományt.  Ezt a szakaszt keressük meg benne:

  + Megyjegyzés: a számjellel (dupla kereszt) kezdõdõ sorok kommentek!
  # Define the buttons to use.....

  *FvwmButtons(Title xclock, Icon clock.xpm, \
               Swallow(UseOld) "xclock" 'Exec xclock -bg \#c0c0c0 \
               -padding 0 -geometry -1500-1500 &')
  *FvwmButtons(2x1, Title load, \
               Swallow(UseOld) "xload" 'Exec xload \
                       -nolabel -bg grey60 -update 5 -geometry -1500-1500 &')
  *FvwmButtons(Title xterm, Icon rterm.xpm, \
               Action 'Exec "nxterm" color_xterm \
                       -ls -sb -fn 7x13 -title "Color xterm" &')
  #------------------------------------------------
  #Igy rakhatjuk be pl. a Midnight Commandert az Xfm helyére
  *FvwmButtons(Title MC, Icon folder2.xpm, \
               Action 'Exec "nxterm" color_xterm \
                       -ls -sb -fn 7x13 -title "MC" -e mc -c &')
  #------------------------------------------------
  *FvwmButtons(Title xcalc, Icon rcalc.xpm, \
               Action 'Exec "Calculator" xcalc &')
  *FvwmButtons(Title xview, Icon xv.xpm, \
               Action 'Exec "xv" xv &')
  *FvwmButtons(Title gview, Icon gv.xpm, \
               Action 'Exec "ghostview" ghostview &')
  *FvwmButtons(Title netscape, Icon Mosaic.xpm, \
               Action 'Exec "Netscape" netscape &')
  *FvwmButtons(Title kill, Icon rbomb.xpm, Action Destroy)
  *FvwmButtons(2x1, Swallow(UseOld) "Desktop" 'FvwmPager 0  0')

  Megjegyzés: a sorvégi "\" azt jelzi, hogy folytatósor következik.

  A szintaxishoz elég annyit tudni, hogy a Title kulcsszóval tetszés szerinti címkét rendelünk a programhoz, utána a nyomógombra felrakni kívánt ikon állománynevét adjuk meg (a system.fvwm2rc eleje táján van megadva az ikonok keresési útvonala, az ott megadott könyvtárak valamelyikében kell lennie az ikon állománynak). Az Action kulcsszó után adjuk meg, hogy mi történjen a nyomógomb aktivizálásakor. A legegyszerûbb esetben ez egyetlen szó (lásd a kill címû ablakromboló bomba definicíóját), többszavas definició esetén pedig aposztróf jelek közé kell zárni a paramétereket.

  Egyik gyakori akciótípus az Exec, melyet egy idézõjelek közé zárt azonosító követ. Ez nem tetszés szerinti string, hanem olyan, amirõl a képernyõn megjelenõ ablak az ablakmenedzser által felismerhetõ, azonosítható. A lenyomott gomb ugyanis addig nem ugrik vissza alaphelyzetbe, amíg az aktivizált program beindulása nem konstatálható. Többnyire olyan azonosítót írnak ise, ami az adott program osztályai között szerpel , pl. xterm, nxterm,  Calculator, stb.). Az önálló ablakot nem nyitó programokat (ilyen az összes karaktermódú program) xterm, nxterm, rxvt stb. ablakban kell futtatni. A futtatni kívánt parancsot az -e (exec) opcióval kell megadni, az xterm utolsó paraméterként. A default font típusát/méretet az -fn opcióval lehet megadni. A további paraméterek jelentését illetõen lásd a man xterm leírást.
   

  25. Rengeteg alkalmazást installáltam, de ezek nem jelennek meg az fvwm2 menûjében. Mit csináljak?

  Több lehetõség is van. A leglustább megoldás az, hogy indítok egy xterm ablakot, majd abban kiadom az inditani kívánt parancsot (octave, xmgr, mc, xarchie, lyx, vagy ami éppen kell). A másik véglet az, hogy nekiállok és felveszem a kívánt alkalmazásokat az fvwm2 konfigurációs állományában található menü definiciókba (pl. a vi editorral módosítjuk az /etc/X11/fvwm2/system.fvwm2rc állományt - de elõtte készítsünk egy biztonsági másolatot róla!). Lássunk egy egyszerû mintapéldát!

  Az fvwm2rc fõmenûje (amelyik akkor ugrik be, amikor az egérrel rákattintunk a TaskBar-on található Start gombra) így kezdõdik:

  #========================================================================#
  # This is for the Start menu of the FvwmTaskBar

  AddToMenu "StartMenu"
  + "New shell        %mini-sh1.xpm%"         Exec    color_xterm -ls -sb -fn 8x13
  + "Manual pages     %mini-book1.xpm%"       Exec    xman &
  + "Magnifying glass %mini-zoom.xpm%"        Exec    xmag &
  + "Applications     %mini-x2.xpm%"          Popup   Applications
  + "Games            %mini-happy.xpm%"       Popup   Games
  + ""                                        Nop
  + "Lock Screen      %mini-lock.xpm%"        Exec    xlock &
  + "Refresh Screen   %mini-ray.xpm%"         Refresh
  + ""                                        Nop
  + "Exit Fvwm        %mini-stop.xpm%"        Popup   Quit-Verify

  Ez tehát a Start menû, melyhez a + jellel kezdõdõ sorok egy-egy újabb elemet adnak hozzá. Az Exec-kel definiált programok (color_xterm, xman, xmag, xlock) közvetlenül ebbõl a menûbõl indulnak, míg a Popup mellett szereplõ nevek egy-egy almenût jelentenek amelyek a Start menûhöz hasonlóan definiálhatók. A fenti menûrészletben van egy "kakukktojás" is: a Refresh, amely közvetlenül az Fvwm2-nek szóló utasítás.

  Egy új menûpont felvételéhez szúrjunk be egy új sort, melyet egy + jellel kezdünk. Ezt követõen idézõjelek közé zárva írjuk be azt a szüveget, aminek a menüben meg kell jelennie. Ugyanide, az idézõjelen belülre kell beírni, % jelek közé zárva, a programhoz (vagy almenühöz) odaillõnek talált mini ikon nevét is. Itt olyan állománynevet kell megadni, ami a system.fvwm2rc elején definiált Pixmap Path hozzáférési útvonlon megtalálható  (alapbeállítás szerint: PixmapPath /usr/include/X11/pixmaps/:/usr/share/icons/mini/). Ezután az Exec kulcsszót követõen megadhatunk egy programnevet (ha szükséges, akkor opciókkal együtt), vagy a Popup kulcsszó után megadhatunk egy almenü nevet.

  Vegyük fel pl. az xpaint programot! Ehhez az /usr/share/icons/mini alkönyvtárban találunk egy mini-xpaint.xpm nevû ikont is. Az alábbi sort szúrjuk be a Start menû megfelelõ helyére:

  + "Xpaint pixmap editor %mini-xpaint.xpm%"  Exec  xpaint &

  Természetesen a menüt nem akarjuk aktiv(izált) állapotban hagyni a képszerkesztés teljes idõtartamára, ezért a & jelet ne felejtsük le a sor végérõl! A Start menü a fönti kiegészítésünnkel tehát így fog kinézni:

  #========================================================================#
  # This is for the Start menu of the FvwmTaskBar

  AddToMenu "StartMenu"
  + "New shell        %mini-sh1.xpm%"         Exec    color_xterm -ls -sb -fn 8x13
  + "Manual pages     %mini-book1.xpm%"       Exec    xman &
  + "Magnifying glass %mini-zoom.xpm%"        Exec    xmag &
  + "Xpaint pixmap editor %mini-xpaint.xpm%"  Exec  xpaint &
  + "Applications     %mini-x2.xpm%"          Popup   Applications
  + "Games            %mini-happy.xpm%"       Popup   Games
  + ""                                        Nop
  + "Lock Screen      %mini-lock.xpm%"        Exec    xlock &
  + "Refresh Screen   %mini-ray.xpm%"         Refresh
  + ""                                        Nop
  + "Exit Fvwm        %mini-stop.xpm%"        Popup   Quit-Verify
   

  WMCONFIG - egy kényelmesebb módszer

  A végletek közötti csapongás után nézzunk egy kényelmesebb utat is! Rakjuk fel a wmconfig nevû csomagot (rpm -q wmconfig paranccsal megneézhetjük, hogy fenn van-e).  Van egy rövid leírása is, amelyet a man wmconfig paranccsal varázsolhatunk elõ, de tulajdonképpen fölösleges - az alábbi példához pláne...  Ez a wmconfig program arra szolgál, hogy az /etc/X11/wmconfig  illetve $HOME/.wmconfig könyvtában található leíró állományok alapján különféle ablakmenedzserekbe illeszthetõ menüdefiníciókat gyártson le. Mivel a program még elég kezdetleges állapotban van, az új menüt magunknak kell beilleszteni az ablakmenedzser konfigurációs állományába.

  Ha bekukkantunk az /etc/X11/wmconfig  könyvtára, akkor már sok haszos program leíró állományát megleljük benne, s természetesen magunk is gyárthatunk újabbakat. A menü készítése pedig így történhet:

  Ha más opciót nem adtunk meg, akkor a föntebb említett helyekrõl vett definíciókból áll össze a menü, amely az fvwm2-höz illeszkedõ szintakszissal készül el, s a RootStart nevû menüt definiálja. Az eredetileg standard outputra küldött eredményt célszerû átirányítani (esetünkben a saját menü nevû állományba).  Egy kis kozmetikázás is szükséges: a legyártott a saját.menü nevû állományból ki kell törölni azokat a sorokat, amelyekben az Icon definíciók szerepelnek. Egyszerûbb lett volna ezeket a wmconfig programmal bele sem íratni, s elvileg van erre egy opciója is: --flags=no-icon. Ezzel csak két probléma van: a manuállal ellentétben nem flags, hanem flag az elfogadott írásmód, a másik pedig az, hogy nem mûködik!!! Szóval kézzel kell kiszedni a fölösleges Icon definíciós sorokat, de  ne bántsuk a TitleIcon definíciókat.

  Az ilyen módon megtisztított menüt valahogy be kellene építeni az fvwm2rc állományba, hogy aktivizálni és használni tudjuk. Erre három módszert ismertetek. Mindhárom módszer essetén azzal kezdjük a beépítést, hogy a saját.menü nevû állományunkat bemásoljuk az fvwm2rc állományba. Például vi editorral megnyitjuk az fvwm2rc állományt, beállunk egy alkalmas helyre ( pl. a menüdefiniciós rész végére), és kiadjuk a

  editor parancsot.
   

  I. módszer: az új menû beépítése a desktopra

  Ha a képernyõ üres, ablakokkal le nem fedett részére (azaz a desktop-ra) kattintunk az egér bal gombjával, akkor, bejön az Utilities menû. Hasonló módon fogjuk elõvarázsolni a saját menünket is, csak egy másik kombinációval: akkor jön elõ a RootStart menü, ha a CTRL billentyû lenyomásával együtt kattintunk az egér bal gombjával a desktopra. Keressük meg az fvwm2rc állományban a Mouse bindings nevû szakaszt, melynek eleje  így néz ki:

  # Mouse bindings
  #
  # First, for the mouse in the root window
  # Button 1 gives the Utilities menu
  # Button 2 gives the Window Ops menu
  # Button 3 gives the WindowList (like TwmWindows)
  # I use the AnyModifier (A) option for the modifier field, so you can hold down
  # any shift-control-whatever combination you want!

  #     Button    Context Modifi  Function
  Mouse 1         R       A       Menu "Utilities" Nop
  Mouse 2         R       A       Menu "Window Ops" Nop
  Mouse 3         R       A       WindowList

  A megjelölt sor aktivizálja az Utilities menüt, méghozzá eredeti beállitás szerint "any" opcióval, azaz mindenféle (Shift, Control, Alt, vagy semmi) módosító esetén. Írjuk át ezt a sort, s szúrjunk be egy másik sort, ami a RootStart menüt aktivizálja C (Control) módosító esetén. A fönti szakasz ekkor így módosul:

  # Mouse bindings
  #
  # First, for the mouse in the root window
  # Button 1 gives the Utilities menu
  # Button 2 gives the Window Ops menu
  # Button 3 gives the WindowList (like TwmWindows)
  # I use the AnyModifier (A) option for the modifier field, so you can hold down
  # any shift-control-whatever combination you want!

  #     Button    Context Modifi  Function
  Mouse 1         R       N       Menu "Utilities" Nop
  Mouse 1         R       C       Menu "RootStart" Nop
  Mouse 2         R       A       Menu "Window Ops" Nop
  Mouse 3         R       A       WindowList

  Mentsük el az fvwm2rc állományt, és indítsuk újra a grafikus környezetet (startx, miegyéb...)! Most a módosító nélküli kattintásra az Utilities menû, a CTRL módosítóval végzett kattintás pedig az új RootStart menüt hívja elõ. A Shift  és Alt módosítókkal végzett kattintások most nem csinálnak semmit.

  II. Módszer: almenû beépítése a Start menûbe

  Mivel néhány ablak megnyitása után már eleég nehéz a desktopon egy szabad felületet találni, pláne rá is kattintani, így kézenfekvõnek látszik, hogy a legyártott menünket a Start menübe (is) építsük be. Keressük meg a Start menü definicióját az fvwm2rc állományban, és adjunk hozzá egy sort, amelyebn Popup almenüként adjuk meg az új menüt. Hogy látványosabb legyen a dolog, egy mini ikont is melléragasztunk, pl. egy aranyos kis pingvin képet. Az almenühüz nevet is kell rendelni, jobb híján a fantáziátlan Utilities nevet adtam neki, de lehetett volna Zsákbamacska is... A végeredmény így néz ki:

  #========================================================================#
  # This is for the Start menu of the FvwmTaskBar

  AddToMenu "StartMenu"
  + "New shell        %mini-sh1.xpm%"         Exec    color_xterm -ls -sb -fn 8x13
  + "Manual pages     %mini-book1.xpm%"       Exec    xman &
  + "Magnifying glass %mini-zoom.xpm%"        Exec xmag &
  + "Applications     %mini-x2.xpm%"          Popup   Applications
  + "Games            %mini-happy.xpm%"       Popup   Games
  + "Utilities        %mini-penguin.xpm%"     Popup   RootStart
  + ""                                        Nop
  + "Lock Screen      %mini-lock.xpm%"        Exec    xlock &
  + "Refresh Screen   %mini-ray.xpm%"         Refresh
  + ""                                        Nop
  + "Exit Fvwm        %mini-stop.xpm%"        Popup   Quit-Verify
   

  III. Módszer: almenü beépítése a desktopon aktivizálható Utilities menübe

  Az I. módszernél fölvetõdhet, hogy miért legyen két külön menü a desktopon, építsük egyetlen hierarchikus menübe az egészet. Ennek sincs akadálya, csak ekkor a II. pontban alkalmazott módszert a Utilities menüben kell elkövetni. Itt is csak egy sor beszúrása az egész:

  #
  # This menu will fire up some very common utilities
  #
  AddToMenu "Utilities" "Utilities" Title
  + "Top%mini-run.xpm%"                   Exec rxvt -font 7x14 -T Top -n Top -e to
  + "Calculator%mini-calc.xpm%"           Exec xcalc &
  + "Manual pages%mini-book1.xpm%"        Exec xman &
  + "Magnifying glass%mini-zoom.xpm%"     Exec xmag &
  + "Oclock%mini-clock.xpm%"              Exec oclock &
  + ""                                    Nop
  + "Utilities%mini-penguin.xpm%"         Popup RootStart
  + "Applications%mini-x2.xpm%"           Popup Applications
  + "Shells%mini-term.xpm"                Popup Shells
  + "Games%mini-happy.xpm%"               Popup Games
  + ""                                    Nop
  + ""                                    Nop
  + "Screensaver%mini-display.xpm%"       Popup Screensaver
  + "Lock Screen%mini-lock.xpm%"          Popup Screenlock
  + ""                                    Nop
  + "Modules%mini-modules.xpm%"           Popup Module-Popup
  + ""                                    Nop
  + "Refresh Screen%mini-ray.xpm%"        Refresh
   
   

  27. Kényelmetlen a floppy és a CD-ROM mountolgatása, hogy lehetne ezt automatizálni?

  /etc/auto.master tartalma:

  # Sample auto.master file
  # Format of this file:
  # mountpoint map options
  # For details of the format look at autofs(8).
  /mnt    /etc/auto.misc  --timeout 5

  /etc/auto.misc tartalma:

  # This is an automounter map and it has the following format
  # key [ -mount-options-separated-by-comma ] location
  # Details may be found in the autofs(5) manpage

  cdrom           -fstype=iso9660,ro      :/dev/cdrom
  floppy          -fstype=vfat,sync       :/dev/fd0
   

  Ezek után ha floppy vagy CD-t cserélünk, a mountolás automatikusan megtörténik az elsõ "használatba vételkor", ill. minden timeout utáni hozzáférési próbálkozáskor.

  Figyelem! Arra ügyeljünk, hogy floppyra történõ írás után várjuk meg, amíg az írás lezajlik,  s csak ezután vegyük ki a floppy lemezt a meghajtóból. Ha ezt nem tartjuk be, akkor adatvesztés következhet be! (Én elõre szóltam!!!)
   
   

  Természetesen más módszerek is vannak a floppy és a cdrom mountolására, kezelésére: 
  I. módszer: a föntebb vázolt automatikus mountolás 
  II. módszer: az mtools csomag használata (lásd: man mtools), melynek segítségével a dos parancsokhoz hasonlóam kezelhetjük a floppykat. 
  Például:  mdir a: 
                  mcopy myfile.txt a: 
  III. módszer: "hagyományos" mountolás, melyenk lényege az, hogy a használni kívánt lemezt behelyezzük a meghajtóba, a lemezt becsatoljuk a filerendszerbe a mount parancs segítségével. Ezután elvégezzük a kívánt lemezmûveleteket, majd kivétel elõtt(!) az umount paranccsal kicsatoljuk a lemezt a rendszer filerendszerébõl. Például:
  mount  /dev/fd0 -t vfat  /mnt/floppy
  umount /mnt/floppy              (itt ennyit is elég megadni) 
   
  Nagyon fontos, hogy ezeket a módszereket ne keverjük - még véletlenül sem! Az mtools csomagot akkor használjuk, ha nincs az eszköz becsatolva (felmountolva). Ha automatikus mountolást állítottunk be, akkor ne használjuk a mount parancsot, stb. (Az automount opcio ki/be kapcsolása az /etc/rc.d/init.d/autofs script futtatásával történhet stop ill. start paraméter megadásával. Például  /etc/rc.d/init.d/autofs stop leállítja az automount démont (ezt tanácsos kiadni ha a mount paranccsal "kézi mountolást" akarunk csinálni.
   

  28.  Nem vagyok megelégedve az fvwm2 TaskBar-ral, nem tetszik a keretezése, s hogy villog, ha aktív állapoból inaktívvá válik (az FvwmButtons panel úgyszintén)! Hol találok valódi fvwm95 ablakmenedzsert a Red Hat 5.0-hoz?

  Forrásnyelvi modul az ftp://ftp.kfki.hu/pub/linux/redhat/contrib/hurricane/SRPMS/ környékén található. Ezt felrakva (rpm -i fvwm95-2.0.43a-2.src.rpm)  könnyen lefordíthatjuk:

  Ha sikerült a fordítás,  akkor az installálható modulokat az /usr/src/redhat/RPMS/i386 könyvtárban találjuk meg.

  Azok számára, akik szeretik, ha szájukba repül a sültgalamb - vagy legalábbis ódzkodnak a fordítástól - közzétettem az általam készített fordítást, az alábbi címról letölthetõ:

  Néhány sokkoló képernyõképet is megtekinthet (gyengébb idegzetûek hamarabb abbahagyhatják!)
  1. kep: az fvwm95 kiterített menüi Buttons és mini-buttons panellel
  2. kep: csendélet Netscape Communicatorral és fvw95-tel
  Megjegyzés: azon kívül, hogy a fordítás Red Hat Hurricane-hoz készült (tehát libc6-tal!), az /etc/X11/fvwm95-ben található konfigurációs állományt is átszerkesztettem helyenként:
  URL of this page: http://esca.atomki.hu/
  last modification:
  Page maintained by Istvan Cserny   <cserny@atomki.hu>