Red Hat 4.0 (Colgate) tapasztalatok

Hasonló témájú további dokumentumok:

Megjelentek az újabb Red Hat kiadások is, így figyelmébe ajánljuk ezeket is:

Megpróbáltuk összegyûjteni azokat a tapasztalatokat, amelyek a Kedves Olvasót átsegíthetik a Red Hat 4.0 Linux kiadás telepítésével és konfigurálásával kapcsolatos nehézségeken. Mi tagadás, a CHIP Magazin novemberi CD mellékletére egy kiforratlan, sok hibát tartalmazó változat került fel, melynek eredményes konfigurálásához és használatához be kell szerezni néhány csomag javított változatát, és helyenként kézi beavatkozásokra és apró javításra is szükség van. S ha végül elkészült a nagy mû, akkor még mindig hátravan a nagy kérdés:
Jó, installáltam X programot, de
- Hová került?
- Hol találok hozzá dokumentációt?
- Hogyan kell használni?

Amennyire lehetséges, megpróbálunk ezekre a kérdésekre is röviden kitérni... de elõbb vegyük sorra a telepítéssel és konfigurálással kapcsolatos kérdéseket:

1. Hol szerezhetem be a telepítõkészletet?

Legegyszerûbben a CHIP Magazin 1996. novemberi számának megszerzésével, vagy a CD mellékletet kölcsönvételével (feltéve, hogy van kitõl...). De itt hívjuk fel figyelmét, hogy már megjelent az újabb, 4.1-es kiadás, így ha a 4.0 telepítõ készlet nincs a birtokában, akkor megfontolandó az újabb verzió beszerzése és telepítése. (Az újabb 4.1-es verzió a CHIP Magazin 1997. márciusi CD mellékletén található).

2. Hogy kell telepíteni a Red Hat 4.0 Linux rendszert?

Bevallom, fogalmam sincs róla, hogy hogyan kell... de azt elmondom, hogy én hogy csináltam:
 • MS-DOS alatt megkerestem a CD-n a REDHAT\DOSTOOLS alkönyvtárat
 • Kiadtam az AUTOBOOT parancsot
 • Igyekeztem válaszolni az installáló program által feltett kérdésekre.
 • Tudom, hogy az abszolút kezdõk (a Linux-szal elõször találkozók) számára kétségbeejtõen kevés ennyi útbaigazítás. Nekik azt javaslom, hogy a REDHAT\DOC alkönyvtában kutakodjanak, ahol pl. az LDP (Linux Documentation Project) szekcióban Matt Wels kitûnõ könyve (Installation and Getting Started) is megtalálható. Ha minden fellelhetõ README, HOWTO és FAQ információt elolvastunk és legalább 5 százalékát sikerült megérteni (ehhez sajnos angol nyelvtudásra is szükség lesz, mert a Linux dokumentációnak csak egy kis része van lefodítva magyarra) akkor jó eséllyel vághatunk bele a telepítés nagy kalandjába. A README fájlokat feltétlenül olvassuk el. A HOWTO dokumentumok egy-egy konkrét területet tárgyalnak, így a címbõl többnyire sejthetõ, hogy érdekelnek-e bennünket. A FAQ dokumentumok pedig a gyakran feltett kérdéseket gyûjtik csokorba (FAQ=Frequently Asked Questions).

  3. Angolul sem értek, a Linuxról sincs fogalmam, akkor mit csináljak?

  A CHIP CD-n magyarul is van egy kevés információ, s a közelmúltban megjelent egy magyar nyelvû Linux könyv is. Ezek segítségével talán menni fog...

  4. Végre (mondjuk n-edik nekifutásra!) sikerült az installálás, most hogyan tovább?

  Mivel a CD-n beszerezhetõ telepítõkészlet elég sok hibás modult tartalmaz, feltétlenül érdemes áttanulmányozni az eddig felderített hibák listáját, melyet a Red Hat tart karban a beérkezett észrevételek figyelembevételével.

  5. Hol találok információt az eddig kiderített hibákról és javasolt elhárításukról?

  Elsõsorban a Red Hat által karbantartott hivatalos hibalistáról (melybõl természetesen helyi másolatot is ajánlunk). Ebbõl a hivatalos listából derül ki, hogy melyik csomagban milyen hibát találtak (eddig...), s hogy ezeknek a hibáknak mi a következménye, illetve hogyan lehet a hibákat elhárítani. Javallott tehát a hibalista gondos áttanulmányozása, hiszen ebbõl deríthetjük ki, hogy mely csomagokat kell felújítani (upgrade). Ha hálózatról nem elérhetõ, személyes használatunkat szolgáló, otthoni gépünkre telepítjük a Red Hat 4.0 Linux rendszert, akkor a biztonsággal kapcsolatos gondok nyilvánvalóan kevésbe fontosak, mint egy nagyvállalat Interneten lógó, kritikus feladatokat futtató rendszere esetén (remélem persze, hogy ezen rendszerek üzemeltetõi szakemberei nem szorulnak Homo Primitivicus tanácsaira...). Továbbá, ha történetesen nem használjuk a TeX rendszert, vagy nem akarunk a gépünkön levelezni, akkor a tetex ill. a sendmail csomagok javított változatára sincs szükségünk...
  A hibalista lelõhelye:
 • Red Hat, USA
 • ATOMKI, Debrecen
 • 6. Honnan szerezhetem be a javított modulokat?

  A javított modulok a CHIP Magazin 1997 decemberi CD mellékletén jelentek meg). Ha az Internetrõl kívánja begyûjteni a csomagokat akkor a hivatalos Red Hat forrás mellett az alábbi Magyarországi lelõhelyen is keresheti:
 • Red Hat, USA: ftp://ftp.redhat.com/pub/redhat/redhat-4.0/updates/i386
 • ATOMKI, Debrecen: ftp://esca.atomki.hu/pub/linux/redhat/4.0/RedHat/updates
 • BME, Budapest: ftp://ftp.vma.bme.hu/pub/linux/redhat/
 • JATE, Szeged: ftp://ftp.jate.u-szeged.hu/pub/linux/redhat
 • 7. Hogyan vihetem haza floppy-n ezeket a böhöm nagy fájlokat?

  Ha Linux rendszer alatt gyûjtöttük be a felújító modulokat, akkor a tar program segítségével többkötetes archiválást végezhetünk, amit otthon a már telepített rendszer segítségével kibonthatunk. Figyelem: a Red Hat 4.0-ban a tar program is hibás! Éppen a többkötetes archivum kezelése mûködésképtelen benne, ezért elsõként ennek a modulnak a felújítását javaslom, s természetesen ezt a modult egy külön floppyn célszerû hazavinni, nem a többkötetes archív fájlba becsomagolva...

  A többi modul összecsomagolását így végezhetjük:

  tar -Mcvf /dev/fd0 *.rpm

  Feltételeztem, hogy az aktuális könyvtárban vannak a hazaszállításra kiválogatott modulok, és hogy a /dev/fd0 (azaz az A:) nevû floppy meghajtón akarjuk lemezekre írni. Formázott, üres (vagy felülírható) floppyk kellenek hozzá (fájlrendszer készítése nem szükséges - azaz elegendõ fdformat-tal elõkészítenia lemezeket). Amikor az elsõ floppy betelt, egy üzenet jelenik meg a képernyõn, hogy tegyük be a következõ lemezt, és üssünk egy Entert.

  A kibontás is hasonlóan történik (feltéve persze, hogy nem a Red Hat 4.0 telepítõkészletben levõ hibás tar programmal próbálkozunk...) Készítsünk egy alkönyvtárat, menjünk bele, és ott indítsuk a kibontást (az alábbi példa követéséhez root jogok kellenek):

  mkdir /updates
  cd /updates
  tar -Mxvf /dev/fd0

  8. Hogyan csináljuk a modulok felújítását?

  Az rpm parancs segítségével, az -U opció és a modult tartalmazó .rpm fájl nevének megadásával:

  rpm -U modulnév-verzió-alverziószám.rpm

  A modulok felújításának sorrendje nem teljesen közömbös: pl. a PAM csomag új verzióját igényli a NetKit és valamelyik másik modul is. Gondosan olvassuk el a felújítás során kapott üzeneteket, s a sikertelen felújításokat a hiányolt modul felrakása után ismételjük meg.

  9. Mindent megcsináltam, megsem mûködik rendesen a rendszer. Mit tegyek?

  Nincs a kezünkben a Bölcsek Köve, így nem tudunk minden problémára megoldást javasolni. Néhány esetben viszont lehet, hogy éppen az alábbi tippek jelentik a megoldást. Olvassa tehát figyelmesen az alábbiakat.

  10. Az fvwm2-95 ablakmenedzser telepítését kértem, mégis TheNextLevel alkatrészeit követeli a rendszer (melyet nem kértem telepítésre)

  A home könyvtárban levõ konfigurációs fájlok sok bonyodalmat okozhatnak a rendszer elsõ konfigurálása során. Én úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy minden fájlt kitöröltem a home könyvtárból (a root számára ez a /root könyvtárat jeleni), úgy fogtam a konfiguráláshoz. Ezzel nem oldódótt meg minden probléma, mint ez a következõ kérdésekben látható...

  11. Az fvwm2-95 ablakmenedzsert kértem, mégsem a Windows 95 megszokott (?!) környezetét és keretstílusát kaptam

  Bizonyára felrakta a TheNextLevel csomagot is (szerintem kár volt...), és az elõzõ kérdésnél említett probléma miatt az jött be.

  12. Kitakarítottam a home könyvtáramat, most meg egy csak egy üres terminálablakot kapok... hiába módosítom az /etc/X11-ben levõ konfigurációs fájlokat, semmi hatás...

  Pótolni kell néhány linket, és menni fog:
  ln -s /etc/X11/xinit /usr/X11R6/lib/X11
  cd /usr/X11R6/bin
  ln -s fvwm95-2 fvwm
  ln -s nxterm color_xterm

  13. Mindig 8 bites színmélységû üzemmódban indul az S3 X szerver

  8 bites színmélységû a default üzemmód, s hibajelzést kapunk, ha módosítani próbáljuk az /etc/X11/XF86Config fájlban a színmélységet.. A startx -bpp 16 indítás sem segít. Mi a megoldás?

  startx -- -bpp 16

  Tehát kell a "--" elválasztójel is!

  14. Nem mûködik az xplaycd nevû CD lejátszó program

  Hiányzik a /dev/cdrom nevû eszköz, esetleg nem megfelelõ a hozzáférési jogok beállítása. Ha a CD-ROM secondary master-ként van installálva (azaz Linux alatt /dev/hdc néven érhetõ el) akkor az alábbi parancsokkal hozhatjuk létre a hiányzó eszközt:

  ln -s /dev/hdc /dev/cdrom

  chmod 666 /dev/cdrom

  15. Nem mûködik a magyar billentyûzet, hiába tettem be az .Xmodmap fájlt

  Ki kell kapcsolni az újmódi XKB billentyûzet kezelést, ha a "régimódi" .Xmodmap-os billentyûzet átdefiniálást akarja használni.

  a. Az /etc/X11/XF86Config megfelelõ helyén ezek álljanak:

           LeftAlt    Meta
           RightAlt   ModeShift
           RightCtl   Compose
           ScrollLock ModeLock
           XkbDisable
  b. A home könyvtárban létre kell hozni egy .inputrc nevû fájlt, s ebben legyenek benne:
           set meta-flag on
           set convert-meta off
           set output-meta on
  c. A home könyvtárban az .Xmodmap fájl tartalma így nézzen ki:
  keycode  10 = 1 exclam 1 0
  keycode  11 = 2 at 2 quotedbl
  keycode  12 = 3 numbersign 3 plus
  keycode  13 = 4 dollar 4 exclam
  keycode  14 = 5 percent 5 percent
  keycode  15 = 6 asciicircum 6 slash
  keycode  16 = 7 ampersand 7 equal
  keycode  17 = 8 asterisk 8 parenleft
  keycode  18 = 9 parenleft 9 parenright
  keycode  19 = 0 parenright odiaeresis Odiaeresis
  keycode  20 = minus underscore udiaeresis Udiaeresis
  keycode  21 = equal plus oacute Oacute
  keycode  22 = BackSpace
  keycode  34 = bracketleft braceleft otilde Otilde
  keycode  35 = bracketright braceright uacute Uacute
  keycode  47 = semicolon colon eacute Eacute
  keycode  48 = apostrophe quotedbl aacute Aacute
  keycode  49 = grave asciitilde iacute Iacute
  keycode  51 = backslash bar ucircumflex Ucircumflex
  keycode  59 = comma less comma semicolon
  keycode  60 = period greater period colon
  keycode  61 = slash question minus question
  keycode  78 = Scroll_Lock
  add mod5 = Scroll_Lock

  URL of this page: http://esca.atomki.hu/
  last modification:
  Page maintained by Istvan Cserny   <cserny@atomki.hu>