Ismerd meg Unix rendszeradminisztrátorodat!

(gyakorlati útmutató, a CHIP Magazin 1996. áprilisi CD melléklete alapján)

A Unix rendszeradminisztrátorok a következõ négy csoportba sorolhatók:

BIT-BÛVÉSZ - Rendszerprogramozó, akit a rendszer adminisztrálására kényszerítettek. Programokat ír Bourne shell, sed, c, awk, perl és APL nyelven.

DIKTÁTOR - Semmire nem használható, kövületként visszamaradt balfácán (ritkábban: klimaxos boszorkány ex-titkárnõ), akit a rendszer adminisztrálására kényszerítettek.

ELVETEMÜLT - Kiöregedett buherátor, aki rádöbbent, hogy sem a Mossad, sem Kuba nem hajlandó számítógépes kémkedésért életjáradékot fizetni, ezért sértõdötten visszavonult a rendszeradminisztrátori állásba. Idõnként tuti haditervekkel keresi fel egykori vetélytársait.

AGYATLAN - Kretén és primitív adatbázis programozó, akit kretén és primitív adatbázis programozókból álló bizottság választott meg a rendszeradminisztrátori feladatra.


Hogyan azonosítsuk rendszeradminisztrátorunkat?

1. Kevés szabad hely diszken
2. Túlterhelt CPU
3. Uj accountok létrehozása
4. Meghibásodott rendszerdiszk
5. Lassú hálózat
6. User kérdéseket tesznek fel
7. A userek HÜLYE kérdéseket tesznek fel
8. A géphasználat számlázása
9. Vallásháború, BSD kontra System V
10. Vallásháború, System V kontra AIX
11. Túl sok user próbál nyomtatni
12. Operációs rendszer frissítés
13. Lerohadt a rendszer a túl sok e-mailtõl
14. A userek telefonköny-programot szeretnének
15. A root jellemzõ .cshrc fájlja
16. Technikai hobbik
17. Összetett rendszeradminisztrátor típusok


1. Kevés szabad hely diszken

BIT-BÛVÉSZ: Saját gyártmányú shell scriptjeivel figyeli a diszk terhelését, adatbázisban tárolja az írási mûveleteket, majd a legkisebb négyzetek elvén alapuló eljárással megbecsüli a diszk jövõbeli kihasználtságát és kikeresi azokat a usereket, akik az átlagnál többet használják a diszket és figyelmeztetõ e-mailt küld nekik. A diszk leterheltsége nem változik, mivel a diszk-faló userek - természetüknél fogva - nem törõdnek az automatikusan generált figyelmeztetõ e-mailekkel, vagy pedig három példányban iktatják õket.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a diszk használat alapelveit. Diszk quota-t vezet be. Kivételt nem enged meg, megbénítva ezzel a programfejlesztést. Az engedélyezett határt túllépõ accountokat zárolja.

ELVETEMÜLT:

# cd /home
# rm -rf `du -s * ¦ sort -rn ¦ head -1 ¦ awk '{print $2}'`;

AGYATLAN:

# cd /home
# cat `du -s * ¦ sort -rn ¦ head -1 ¦ awk '{ printf "%s/*\n", $2}'` ¦ compress


2. Túlterhelt CPU

BIT-BÛVÉSZ: Shell scripteket ír, amelyek figyelik a futó processzeket, nyilvántartják a CPU használatot, kikeresik a túlságosan sok processzoridõt elfoglaló processzeket és lecsökkentik ezek prioritását. Késõbb megfeledkezik az egészrõl, így aztán a processz-felügyelõ rendszer némi agónia után kimúlik, az "xtrek" nevû hálózatos játék rajongóinak nagy örömére.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a CPU használat alapelveit. CPU quota-t vezet be. Kivételt nem enged meg, megbénítva ezzel a programfejlesztést, az "xtrek" rajongók nagy örömére.

ELVETEMÜLT:

# kill -9 `ps -augxww ¦ sort -rn +8 -9  ¦ head -1 ¦ awk '{print $2}'`

AGYATLAN:

# compress -f `ps -augxww ¦ sort -rn +8 -9  ¦ head -1 ¦ awk '{print $2}'`


3. Új accountok létrehozása

BIT-BÛVÉSZ: Perl scriptet ír, ami létrehozza a home directoryt, misztikus környezetet állít be alapértelmezésként és bejegyzéseket készít a /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group fájlokba. (Kézzel, nem pedig a passmgmt paranccsal.) Beállítja a setuid bitet és megkéri a titkárnõt a szomszéd szobából, hogy foglalkozzon az új accountok létrehozásával. A titkárnõ az alapfokú számítástechnikai tanfolyamon megrekedt a "return" és az "enter" billentyûk közti különbség problémájánál, így aztán soha senki nem kap accountot.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben az accounthoz jutás feltételeit. Mivel akinek nincs accountja, az nem tudja elolvasni a motd-t, így aztán senki nem kap accountot.

ELVETEMÜLT: "Ha olyan béna vagy, hogy nem tudsz betörni és accountot csinálni magadnak, akkor nem akarlak látni a rendszerben. Már így is túlságosan sok istenverte hülye userünk van!"

AGYATLAN:

# cd /home; mkdir "Bob's home directory"
# echo "Bob Simon:gandalf:0:0::/dev/tty:compress -f" > /etc/passwd


4. Meghibásodott rendszerdiszk

BIT-BÛVÉSZ: Saját kezûleg javítja meg a diszket. Általában a fájlrendszert is helyre tudja állítani a boot monitor segítségével. Ha ez nem sikerül, akkor a bekapcsolja a mikrokernelt és a szomszédos gépen elindít egy scriptet, ami a letölti a bináris boot kódot a meghibásodott gépbe, újraformázza a diszket és újrainstallálja az operációs rendszert. Az egészet futni hagyja a hét végén, miközben õ hegyet mászik.

DIKTÁTOR: Nyomozást indít, hogy megállapítsa, ki tette tönkre a diszket. Nem hajlandó megjavitani a rendszert, amíg meg nem találják a bûnöst és ki nem fizettetik vele a tönkretett berendezést.

ELVETEMÜLT (nagy rendszernél): Kikapja a diszket a gépbõl és nagykalapáccsal miszlikbe aprítja. Felhívja a gyártót és fenyegetõzik. Molesztálja a szervízmérnököt, miközben az az új diszket szereli be és újrainstallálja az operációs rendszert.

ELVETEMÜLT (kis rendszernél): Kikapja a diszket a gépbõl és kalapáccsal miszlikbe aprítja. Felhívja az ügyfélszolgálatot és fenyegetõzik. Molesztálja a körülötte ácsorgókat, miközben az új diszket szereli be és újrainstallálja az operációs rendszert.

AGYATLAN: Nem tûnik fel neki, hogy bármi is elromlott volna.


5. Lassú hálózat

BIT-BÛVÉSZ: Scripteket ír a hálózati forgalom elemzésére, majd újrakábelezi az egész géptermet, 2%-kal felgyorsítva így a hálózatot. Ezután megvonja a vállát: "Én minden tõlem telhetõt megtettem!' - és elmegy hegyet mászni.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a hálózat használatának alapelveit. Telefonál az AT&T-hez és a Berkeley Egyetemre. Bárki is veszi fel a telefont, megpróbálja rávenni, hogy a következõ Unix verzióba építsenek be hálózat használati quota-t is. Az "xtrek" rajongókat megpróbálja kirugatni az állásukból.

ELVETEMÜLT: Kétóránként lehúzza a fali csatlakozóról az Ethernet kábelt és vár, amíg az összeköttetések idõtúllépés miatt megszakadnak.

AGYATLAN:

# compress -f  /dev/en0


6. A userek kérdéseket tesznek fel

BIT-BÛVÉSZ: Átírja az emacs editort úgy, hogy az doktor-üzemmódban válaszoljon a feltett kérdésekre. Nem foglalkozik azonban azzal, hogy megmondja az embereknek, hogyan kell az új "guru" üzemmódba kapcsolni, vagy hogy hogyan kell elindítani az emacs-ot.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a felhasználói tanácsadás alapelveit. Az elõírt formátumban küldött kérdéseket érkezési sorrendben tárolja. Mikor van rá ideje, megválaszolja õket, gyakran a beérkezéstõl számított két héten belül.

ELVETEMÜLT: Addig ordít a userre, amíg az fejvesztve el nem menekül. Néha szóra lehet bírni hízelgéssel, vagy magasabb oktánszámú üdítõitalokkal.

AGYATLAN: Minden kérdést legjobb tudása szerint válaszol meg, míg a user rá nem döbben, hogy kevés Unix rendszer támogatja a lyukkártyát vagy a JCL-t.


7. A userek HÜLYE kérdéseket tesznek fel

BIT-BÛVÉSZ: A kérdésekre hexában, binárisan, vagy franciául válaszol, amíg a user meg nem unja és el nem menekül.

DIKTÁTOR: Zárolja a user accountját, amíg az nem igazolja hivatalos papírral, hogy képes egyedül is használni a számítógépet.

ELVETEMÜLT:

# cat >> ~luser/.cshrc
alias vi 'rm \!*;unalias vi;grep -v BoZo ~/.cshrc > ~/.z; mv -f ~/.z ~/.cshrc'
^D

AGYATLAN: Minden kérdésre legjobb tudása szerint válaszol. Usereket toboroz a rendszeradminisztrációs csoportba.


8. A géphasználat számlázása

BIT-BÛVÉSZ: Nem veszi figyelembe az operációs rendszerrel szállított nyilvántartó szoftverek adatait, scripteket használ a problémák és használati díjak kiszimatolására.

DIKTÁTOR: A diszk 75%-át fenntartja a számlázás adatainak tárolására. Az így keletkezett adatfájlokra kiadja a chmod 000 parancsot.

ELVETEMÜLT: A hasát fogja a röhögéstõl, mikor a géphasználat elszámolása egyáltalán szóba kerül.

AGYATLAN:

# lpr /etc/wtmp /usr/adm/paact


9. Vallásháború, BSD kontra System V

BIT-BÛVÉSZ: BSD. Hányingere van a System V-ös gépektõl.

DIKTÁTOR: System V. Retteg azoktól, akik BSD-t használnak.

ELVETEMÜLT: A BSD-t jobban szereti, de amíg a saját processzei gyorsan futnak, addig mindegy.

AGYATLAN:

# cd c:


10. Vallásháború, System V kontra AIX

BIT-BÛVÉSZ: Az AIX szó hallatán elsírja magát.

DIKTÁTOR: AIX

ELVETEMÜLT: System V, de õrzi AIX ismereteit is, mert nagyon jól tudja, hogy a Nagy Pénzügyi Cégek imádják az IBM-et...

AGYATLAN: AIX


11. Túl sok user próbál nyomtatni

BIT-BÛVÉSZ: Ujraírja a printer démont FORTH nyelven.

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a nyomtatóhasználat alapelveit. Felhívja a szervízt, valahányszor lefagy a nyomtató. A nyomtatót utoljára használó usert megpróbálja kirugatni az állásából.

ELVETEMÜLT: Scriptet ír, amely kiirtja az összes démont, törli az összes várólistát és (esetleg) újraindítja a démonokat. Programját óránként futtatja.

AGYATLAN:

# kill -9 /dev/lp ; /dev/lp &


12. Operációs rendszer frissítés

BIT-BÛVÉSZ: Átolvassa az új verzió forráskódját, csak a neki tetszõ részeket veszi át.

DIKTÁTOR: Pert akar indítani az eladó cég ellen, amiért elõször hibákat tartalmazó terméket szállítottak.

ELVETEMÜLT:

# uptime
1:33pm  up 19 days, 22:49,  167 users,  load average: 6.49, 6.45, 6.31
# wall
Haho! Mindjart upgredelem az OS-t! Ez par oraig tart. Sok sikert ahhoz a
bizonyos 5:00 hataridohoz! Ne feledjetek, en ertetek dolgozom!
^D

AGYATLAN:

# dd if=/dev/rmt8 of=/vmunix


13. Lerohadt a rendszer a túl sok e-mailtõl

BIT-BÛVÉSZ: Ujraírja a sendmail.cf fájlt a semmibõl. Ujraírja a sendmailt SNOBOL nyelven. Átírja a kernelt, hogy fájlvédelmet tegyen bele. Átírja a kernelt, hogy "hatékonyabb" szemaforokat valósítson meg. Ujraírja a sendmailt assembly nyelven. Ujraírja a kernelt....

DIKTÁTOR: Elhelyezi a motd-ben a levelezés alapelveit. A túl sokat levelezõ userek accountjait zárolja. A mail quota értékét olyan kicsire veszi, hogy az userek inkább visszatérnek a hagyományos levelezéshez, így a probléma magától megoldódik.

ELVETEMÜLT:

# kill -9 `ps -augxww ¦ grep sendmail ¦ awk '{print $2}'`
# rm -f /usr/spool/mail/*
# wall
A levelezes nem mukodik. Kerem, hasznaljak a hagyomanyos postai levelezest,
amig ki nem javitjuk a hibat.
^D
# write max
Hoztam a hatizsakom es a bakancsom. Indulhatunk?
^D

AGYATLAN:

# echo "HELP!" ¦ mail tech_support.AT.vendor.com%kremvax%bitnet!BIFF!!!


14. A userek telefonköny-programot szeretnének

BIT-BÛVÉSZ: RDBMS-t ír perl-ben és Smalltalk-ban. A userek egy ideig próbálkoznak, azután feladják és visszatérnek a papírohoz és a ceruzához.

DIKTÁTOR: Oracle. A userek egy ideig próbálkoznak, azután feladják és visszatérnek a papírohoz és a ceruzához.

ELVETEMÜLT: Elmagyarázza a usereknek, hogy használjanak szövegfájlokat és a grep parancsot, mivel Isten ezt a módszert teremtette a telefonszámok nyilvántartására. A userek egy ideig próbálkoznak, azután feladják és visszatérnek a papírohoz és a ceruzához.

AGYATLAN:

% dd ibs=80 if=/dev/rdisk001s7 ¦ grep "Fred"


15. A root jellemzõ .cshrc fájlja

BIT-BÛVÉSZ: Nagyobb, mint nyolc kilobyte. Futás közben átírja saját magát.

DIKTÁTOR:

umask 777
alias cd 'cd \!*; rm -rf ching *hack mille omega rogue xtrek >& /dev/null &'

ELVETEMÜLT:

alias rm 'rm -rf \!*'
alias hose kill -9 '`ps -augxww ¦ grep \!* ¦ awk \'{print $2}\'`'
alias kill 'kill -9 \!* ; kill -9 \!* ; kill -9 \!*'
alias renice 'echo Renice\?  You must mean kill -9.; kill -9 \!*'

AGYATLAN:

alias dir ls
alias era rm
alias kitty cat
alias process_table ps
setenv DISPLAY vt100


16. Technikai hobbik

BIT-BÛVÉSZ: Pályamunkákat küld be a "Ki tud érthetetlenebb C nyelvû programot írni?" versenybe. INTERCAL scripteket optimalizál. Még ma is írogatja az ENIAC emulátorát. Virtuális valóság.

DIKTÁTOR: Lehallgatja az irodában folyó beszéletéseket. Ellenõrzi a mágneskártyákat a laborban. Átalakított ócska TVk segítségével rádiótelefon beszélgetéseket hallgat le. Hallgatja a rendõrség hullámhosszát.

ELVETEMÜLT: A Túlélési Kutató Labor önkéntes munkatársa. Lehallgatja az irodában folyó beszélgetéseket. Átírja a mágneskártyás belépetõ rendszer log fájlját. Átalakított ócska TV-k segítségével rádiótelefon beszélgetéseket hallgat le. Hallgatja a rendõrség hullámhosszát.

AGYATLAN: Még ma is írogatja COBOL nyelvû római szám - arab szám konverterét.


17. Összetett rendszeradminisztrátor típusok

DIKTÁTOR BIT-BÛVÉSZ: Megbuherálja a kernelt és script hegyeket ír, így akadályozva meg a népeket, hogy valaha is nagyobb részét használhassák a rendszer erõforrásainak, mint amennyi jár nekik. Az eredmény: a felesleges túlterhelés térdre kényszeríti a rendszert.

ELVETEMÜLT BIT-BÛVÉSZ: Scripteket ír, amelyek látszólag a rendszert felügyelik, de igazából a userek jelszavait próbálják megfejteni. Worm programjai kipróbálására a szomszédos gépeket használja.

AGYATLAN BIT-BÛVÉSZ: Superuser módban futó scripteket ír, amelyek elõbb vagy utóbb kiadnak egy "rm - rf /" parancsot.

ELVETEMÜLT DIKTÁTOR: Az elsõ -vélt vagy valós- betörési kísérletre leállítja a rendszert a füstjelzõk és a tûzoltó rendszer beindításával.

AGYATLAN DIKTÁTOR:

# cp /dev/null  /etc/passwd

AGYATLAN ELVETEMÜLT: Napalmmal önti le a CPU-t.


URL of this page: http://esca.atomki.hu
last modification:
Page maintained by Istvan Cserny  <cserny@atomki.hu>