Tuningolás: Szegény ember Pentiummal főz?


Előző oldalKövetkező oldalHome


Egyes Intel Pentium II (illetve az azonos felépítésű Celeron) processzorok esetén lehetőség van a CPU órajelének megnövelésére. Erre az ad alapot, hogy ezek a processzorok (Deschutes processzormag) valójában 500 MHz-re készülnek, s nem a gyártási kihozatal, hanem a piaci igények szabják meg, hogy melyikre kerül 300 vagy 450 MHz-es felirat...

A sebesség megnövelése úgy történik, hogy a 66 MHz-es FSB órajelet az alaplapon átállítjuk 100 MHz-re (mint ismeretes, a CPU belső szorzóját az Intel - eléggé el ne ítélhető módon - fixen beköti, így a szorzó állítására nincs lehetőség). Ez azt jelenti, hogy csak a 66 MHz-es névleges FSB frekvenciájú processzorokkal lehet elkövetni ezt a trükköt (300 és 333 MHz-es Pentium II, ill. Celeron processzorok). Az FSB órajel megnövelése nem akármelyik alaplapon lehetséges, csak azokon sikeres, amelyek nem veszik figyelembe a processzorból jövő logikai jelet, amelyik jelzi, hogy a gyártó 66 vagy 100 MHz-es FSB órajelet szánt neki. Az ASUS és az ABIT alaplapok alkalmasak erre a célra. Az ASUS alaplapoknál átjumpereléssel, az ABIT alaplapoknál pedig rendkívül kényelmes módon, a BIOS Setup "soft Menu"-jében állíthatjuk át a sebességet.

Mind a gyárilag nagyfrekvenciásnak titulált, mind a "feltuningolt" processzorok esetében a magasabb frekvencia fokozott hőtermeléssel jár (szegény ember Pentiummal főz?), így a CPU hűtésére fokozottan oda kell figyelni. Tapasztalataink szerint a szokásos PC házak nem képesek a kétprocesszoros gépekben termelődő hőt elszállítani, ezért a tápegység ventillátor mellett további ventillátor(okkal) meg kell a házat hűteni. Az általunk használt ASUS P2B-DS alaplapon van tartalék csatlakozó egy, a gépházat hűtő fordulatszámmérős ventillátor számára is.


Előző oldalKövetkező oldalHome


Gemini Projekt Elekronspektroszópiai Osztály, MTA ATOMKI, Debrecen