Operációs rendszer: Red Hat Linux 6.0


Előző oldalKövetkező oldalHome


Az Intel architektúrájú SMP munkaállomásokon számításba vehető operációs rendszerek: a Windows NT, a Linux, a FreeBSD vagy a NetBSD. A fürtözésnél használni kivánt programok többsége, (mint pl. az MPICH vagy a PVM3) UNIX kompatibilis rendszereken fut legjobban. Ugyanígy, a legtöbb tudományos célú alkalmazás vagy a fejlesztésükhöz használt programok, fordítók, segédeszközök is UNIX-ra készültek.

A Linux messze a legnépszerűbb UNIX kompatibilis operációs rendszer. Nyitottsága miatt (a forráskód szabadon hozzáférhető) olyan helyeken is előszeretettel választják, ahol futná a pénzből a legdrágább kereskedelmi rendszerre is, azaz kizárólag szakmai szempontok alapján a legjobb választásnak tartják.

Számos, egymástól kismértékben eltérő disztribúciója van, melyek közül ma a Red Hat, a Suse és a Debian a leginkább elterjedt változatok. A legtöbb Linux disztribúció valamilyen csomagkezelőt használ, melynek segítségével a rendszer igény szerinti összeállítása (a szükséges alkalmazások összeválogatása) könnyen és áttekinthetően történik. A Linux disztribúciók eleve tartalmaznak számos programnyelvhez való fordítókat és fejlesztői segédeszközöket. Ezeket később igény szerint továbbiakkal bővíthetjük ki: számos programcsomagot találhatunk az Interneten is, és egyre több szoftvergyártó kínál kereskedelmi termékeket is.

A szabadszoftver kategóriájú kiegészítőkből Red Hat Linuxhoz rendszeresen kiadják a PowerTools gyűjteményt, melynek 6.0-ás verziója többek között olyan eszközöket kínál, mint az f2c Fortran-ról C-re fordító, az f2c kényelmes használatát segítő fort77 script és a PVM3 fürtözést támogató üzenet továbbító csomag.

A Gemini projekt keretében Red Hat Linux 5.2 és 6.0 rendszereket használunk. Az utóbbi verzió már felismeri az SMP alaplapot, és automatikusan SMP kernelt telepít. A korábbi verzióknál ezt külön kell megcsinálni (kernel konfigurálás után, a fordítás megkezdése előtt a Makefile állományban ki kell venni a komment jelet az SMP=1 definició elől). Feltétlenül frissíteni kell az Interneten közzétett javításokat (updates könyvtár a Red Hat tükrözésekben) valamint javasolható a már említett PowerTools gyűjtemény beszerzése. Egy jó elérésű hazai tükrözés az ftp://ftp.math.bme.hu/pub/linux/redhat/ címen található.


Előző oldalKövetkező oldalHome


Gemini Projekt Elekronspektroszópiai Osztály, MTA ATOMKI, Debrecen