Hardver elemek: Alaplap


EKövetkező oldalHome


ASUS P/I-XP6NP5
Pentium Pro alaplap

A kereskedelemben kapható alaplapok elsősorban a chipkészletben, a támogatott memória és processzor típusában térnek el. A mai alaplapok általában az Intel 440BX chipkészletre épülnek, és ha Slot 1-es csatlakozóval rendelkeznek, akkor a Pentium II valamint a Slot 1-es átalakítóval ellátott Celeronokat fogadják. Ha az újabb Pentium III-as processzorokat kívánjuk használni, akkor meg kell győződni, hogy az alaplap támogatja-e. A Socket 370-es csatlakozóval ellátott alaplapok csak a PPGA tokozású Celeron processzorokat fogadják (mármint az Intel processzorai közül). Az alaplap kiválasztásánál óvakodjunk az olyan chipsettől, amelyik csak korlátozot méretű memóraterületet tud leképezni a gyorsítótárba ("chacheable memory size" paraméter). Amint a processzoroknál már említettük, lényeges tejesítménynövekedést jelent, ha nem 66 hanem 100 Hz alapfrekvnciára kapcsolva működik a rendszer. Az újabb alaplapok már a jövendő, 133 MHz-es FSB frekvenciát használó processzorokra is fel vannak készítve. Természetesen a memóriának illeszkednie kell a használni kívánt FSB frekvenciához (PC100 vagy PC133).

Egy szép összefoglaló található a Tom's Chipset Guide weblapon a chipset-ek összehasonlításáról..

Az alaplapok összehasonlításához ajánljuk: Tom's Mainboard Guide.

Alaplap gyártók

A rengeteg alaplapgyártó közül ötletszerűen sorolunk fel néhányat:

Abit alaplapok

Abit BH6 Slot 1-es alaplap

Az Abit alaplapok kényelmes konfigurálhatóságukkal tűnnek ki: a BIOS setup "Soft menu"-je segítségével a CPU órajele, szorzója, s a tápfeszültsége(!) is beállítható, nem kell a gépet szétszedni, jumperekkel bajlódni. A képen is látható BH6-os alaplap (vagy nagyobb testvére, a BX6-os) Pentium II illetve Slot1-es kivitelű Celeron processzorokhoz való. Az UDMA66 diszkekhez az újabb BE6-os típus ajánlható.

Itt jegyezzük meg, hogy az Intel 440BX chipset-re épülő alaplapok hadilábon állnak az S3 Trio illetve Virge DX videokártyákkal. Különösen sok kellemetlenségről lehetett hallani az ABIT és ASUS alaplapok tulajdonosaitól. Ezért ezekhez az alaplapokhoz más típusú videokártyát érdemes beszerezni, vagy előzetesen ki kell próbálni, hogy melyik (újabb) S3-as kártya hajlandó együttműködni az alaplappal. (Tapasztalataink alapján problémamentes az együttműködés a Diamond és Matrox AGP kártyákkal. Kár, hogy ezek olcsóbb változatait ritkán lehet beszerezni.)

A PPGA tokozású Celeron processzorok esetén két lehetőség van: Slot1-es átalakító kártyával a Pentium II-es alaplapokban használhatjuk, vagy pedig speciális, Socket 370-es csatlakozóval ellátott alaplapot használunk. Az első megoldás előnye a kompatibilitás (később alaplapcsere nélkül válthatunk PII vagy PIII processzorra), hátránya pedig az, hogy az átalakító kártyával fölöslegesen növeljük a mechanikai kontaktusok számát, s ez bizonytalan működést eredményezhet. A PPGA tokozású Celeronokhoz átalakító nélkül használható Socket 370-es az Abit BM6-os alaplapja. Kétprocesszoros Celeron SMP rendszerekhez a képen is látható BP6-os alaplapot ajánljuk. (Tudomásunk szerint ez az egyetlen PPGA duálprocesszoros alaplap).

Asus alaplapok

A Gemini projekt keretében az ASUS P2B-DS duálprocesszoros alaplapra esett a választásunk, amely két darab, Slot 1-es csatlakozójú Pentium II processzor befogadására képes. A memória 1 gigabájtig bővíthető. Az alaplapra van integrálva egy SCSI UW2 eszközvezérlő is, így az alaplap ideális választás az igényeinknek megfelelő nagy I/O teljesítményű munkaállomások kiépítéséhez.


Előző oldalKövetkező oldalHome


Gemini Projekt Elekronspektroszópiai Osztály, MTA ATOMKI, Debrecen