Hardver elemek: Háttértároló


Előző oldalKövetkező oldalHome


A Gemini projekt keretében Quantum Fireball típusú merevlemezekkel szereztünk tapasztalatokat. A 4.3 gigabyte kapacitású, SE jelzésű lemezegységek mind IDE mind SCSI illesztővel 10 MB/sec adatátviteli sebességet produkáltak, folyamatos sosros olvasás mellett. A 9.1 gigabyte Viking II SCSI LVD egységekkel valamivel nagyobb, 12.7 MB/sec átvitel érhető el.

Az IDE merevlemezek ára jóval alacsonyabb, mint az SCSI eszközöké, az újabb típusok sebességben mégis felveszik a versenyt velük (egyszerűbb teszteknél le is hagyják őket). A régebbi (PIO mode 4) IDE diszkek hátrányára írható azonban az a tetemes CPU terhelés, amelynek árán a jó átviteli sebességet el lehetett érni. Az újabb UDMA/33 és UDMA/66 üzemmódú IDE meghajtók esetében eltűnőben van ez a hátrány. Azokban az esetekben azonban, amikor egynél több lemezegységet építünk a gépbe, és jelentős I/O terhelés várható (pl. sok felhasználó vagy sok feladat használja a diszkeket, sok ki/beviteli művelettel járó programokat futtatunk) akkor az SCSI eszközök előnye jobban kidomborodik: amíg az egyik eszközre várunk a másik forgalmazhat adatot ugyanazon az adatcsatornán. Ezekben az esetekben - a magasabb ár ellenére - érdemes tehát SCSI eszközöket használni.

Az SCSI diszkek hűtése

Bizonyos lemezegységek, így a föntebb említett Viking II merevlemez is 7200 ford/min sebességgel pörög, a hajtómotor és a csapágy sok hőt termel. Emiatt ezek a diszkek külön hűtést igényelnek. Mi egy PC tápegységbe való ventillátort barkácsoltunk az előlapra, a fényképen látható módon. Bár a 12 V névleges feszültségű ventillátor csak 5 V-ot kap, ez a hűtés elegendőnek bizonyult a diszkek számára (egyiket felülről, a másikat alulról hűtve), a legnagyobb nyári melegekben is, ami kb. 35 C-fok környezeti hőmérsékletet jelent.


Előző oldalKövetkező oldalHome


Gemini Projekt Elekronspektroszópiai Osztály, MTA ATOMKI, Debrecen