Fordítók és programnyelvek: GNU Fortran és C/C++, Vast HPF és F90


Előző oldalKövetkező oldalHome

A Linux rendszerekhez használható szabadszoftver kategóriájú fordítóprogramok a Free Software Foundation GNU projektje keretében kidolgozott programokon alapulnak. A GNU gcc C és C++ fordítói eléggé megbízhatóak és széleskörűen elterjedtek (DOS, és nagygépes UNIX környezetben is). A szabadszoftver kategóriájú Fortran fordítók közül az f2c Fortranról C-re fordító (amely a fort77 scripttel és a GNU C fordítóval kiegészítve komplett Fortran 77 fordítóként is használható) a legkiforrottabb, bár kétségtelenül a legegyszerűbb is. Az utóbbi években egyre többen használják a GNU g77 nevű Fortran fordítóját is, amely kétségtelenül fejlettebb (például több beépített függvényt tartalmaz), ugyanakkor a régebbi programokkal kompatibilitási gondok mutatkoznak, s az optimalizáló időnként hibás kódot generál.

A kereskedelmi fordítók között megemlítjük a Pacific Sierra Research termékeit:

A Vast F90 tulajdonképpen egy preprocesszor, amely a Fortran 90 kódot a g77 számára értelmezhető Fortran 77-es kóddá alakítja. A Linux felhasználók számára ingyenes változata letölthető a cég honlapjáról.

A Vast HPF fordító pedig párhuzamos feldolgozásra alkalmas kódot generál (g77 illetve PVM3 vagy MPI támogatás kell hozzá). Kétprocesszorosra limitált Linuxos változata szabadon letölthető a cég honlapjáról. Tapasztalataink szerint csak a PVM3-mal lehetett működésre bírni (sem az MPICH-val, sem a LAM-mal nem akart kommunikálni). Hátrányos tulajdonágának tartjuk, hogy csak a fordításkor deklarált számú processzoron lehet a lefordított programot futtatni. Tehát pl. a két processzorra fordított program nem fut 1 vagy 3 processzoron... Ez kényelmetlenséget jelent, s elmarad attól a nagyfokú rugalmasságtól, ami az MPI implementációkat jellemzi (ezeknél futtatáskor az -np n opcióval adhatjuk meg, hogy hány processzoron fusson a program)


Előző oldalKövetkező oldalHome
Gemini Projekt Elekronspektroszópiai Osztály, MTA ATOMKI, Debrecen